lauantai 18. huhtikuuta 2020

Dalia ja naan-leipää

 Morjensta pitkästä aikaa. Yritänpä taas aktivoitua täälläkin, nyt kun on tuota "ylimääräistä" aikaa.. Se hyvä puoli tässä koronan aiheuttamassa vapaa-ajan lisääntymisessä on, että kotosalla on tullut tehtyä hommia, joita olen siirtänyt siihen kun ehtii. Keittiön puolella olen ollut jopa tavanomaista altiivisempi, olen leiponut paljon ja kokeillut muutamia sellaisia reseptejä, joita en ole ennen tehnyt. Tässä niistä kaksi, molemmat tulevat tuolta Intian suunnalta ja on varmasti monelle tuttuja. Olkaa hyvät:



Naan-leipää Temelin tapaan:

2,5dl kädenlämpöistä vettä
0,5pss kuivahiivaa
2,5dl turkkilaista jugurttia
8-10dl vehnäjauhoja
1rkl sokeria
1tl leivinjauhetta
1,5tl suolaa
0,5tl jauhettua kardemummaa
0,5tl jauhettuja, paahdettuja korianterin siemeniä
0,5dl rypsiöljyä

1. Sekoita vesi ja hiiva. Anna seistä 10min
2. Sekoita kuivat aineet noin puoleen jauhomäärään.
3. Lisää jugurtti veden ja hiivan joukkoon. 
4. Lisää jauhoseos ja sekoita.
5. Lisää jauhoja ja vaivaa kunnolla noin 10 minuuttia. Lisää öljy loppuvaiheessa.
6. Kohota noin 1,5h.
7. Laita pizzakivi kylmään uuniin ja uuni kuumenemaan 275°C.
8. Jaa taikina 8 osaan ja anna kohota kunnes uuni on kuuma.
9. Leivo käsin painellen taikinapallosta littana leipä, kaulinta ei kannata käyttää ettei ilmakuplat katoa leivästä.
10. Voitele leivän pinta voisulalla tai öljyllä. Paista muutama minuutti kunnes kypsää ja saanut väriä.
Tuo yllä oleva ohje on yhdistelmä noin kolmesta lukemastani reseptistä, pieniä viilauksia tein lähinnä maustekaappini vajavaisuuksien takia. Esimerkiksi kardemumman ja korianterinsiemenet kannattaa korvata nigellansiemenillä, niitä saa aasialaisista kaupoista. Öljyn ja/tai voisulan voi korvata gheellä eli kirkastetulla voilla.

Dal eli Intialainen linssipata Temelin tapaan:

2 tölkkiä / 600g punaisia linssejä
2 varsisellerin vartta
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
4 cm tuoretta inkivääriä
1 tl korianterin siemeniä
1 tl maistepippuria
2 tl mustapippuria
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1,5 tl garam masalaa
1 - 3 tl chilihiutaleita (maun mukaan)
1 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tölkki kookosmaito
2 dl vettä
rypsiöljyä
tuoretta korianteria.

1. Jauha mausteet morttelissa.
2. Hienonna sipulit ja varsiselleri. Raasta inkivääri ja valkosipulit.
3. Kuumenna tilkka öljy kattilassa tai padassa. Lisää sipuli, varsiselleri ja inkivääri. Kuullota pehmeiksi.
4. Lisää mausteet ja valkosipuli. Kuullota vielä hetki. Huuhdo linssit.
5. Lisää linssit ja vesi. Sekoita ja kiehauta.
6. Anna poreilla kannen alla noin 20 minuuttia. Sekoita välillä.
7. Kun linssipadan koostumus on löysän puuron kaltainen lisää kookosmaito. Anna vielä kiehahtaa ja anna hautua kannen alla noin 10 - 15 minuuttia kunnes pata sakenee.
8. Lisää hienonnettu tuore korianteri.


Dalin voi tarjoilla ihan vain naan - leivän kanssa tai lisäkkeeksi voi halutessaan keittää riisiä. Mikäli tuntuu, että dal on turhan mausteinen tai tulinen, niin kylkeen voi tehdä raita - kastikkeen jugurtista, raastetusta kurkusta, korianterista ja kanelista.

Näin tällä kertaa.
-Teemu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti