keskiviikko 9. elokuuta 2017

Kalajuttuja

 Kalaa pitäisi syödä suositusten mukaan vähintään kerran viikossa, mieluummin useammin. Myönnän heti alkuun, että en todellakaan syö joka viikko, hyvä jos kerran - kaksi kuussa. Paitsi kesäaikaan, varsinkin loppukesästä kalaa on lautasella kohtuullisen usein. Talviaikaan yleisin syömäni kalaruoka on uunilohi, kesällä maistuu savukala, vaikkakin lohta tulee syötyä (lähes) kaikessa muodossa ympäri vuoden.

 Sain maanantaina appiukolta lähetyksen savumuikkuja. Vaikka kovasti paljon muikuista pidänkin, niin sellaisenaan ne alkavat tympiä jossain kohtaa. Siitä se ajatus sitten taas lähti.. Pienen pohdinnan jälkeen päätin tehdä savukalatahnaa. Helppo ja nopea lisuke melkein mille vain, sopisi vaikka voileipäkakun täytteeksi, jos sellaisen jaksaisi tehdä.

 Koska savumuikkuja oli tiistaina enää noin 150 grammaa jäljellä kävin kaupasta ostamassa valmiiksi savustetun kirjolohifileen muiden tykötarpeiden lisäksi. Muut ainekset tahnaan ovat 1 purkki (laktoositonta) smetanaa, 1 sitruuna, 1 (pieni) punasipuli, reilu nippu tilliä, suolaa ja pippuria.

 Tahnan valmistushan oli helppoa kuin heinän teko: suunnilleen saman verran savustettuja muikkuja ja lohta veitsellä pienehköksi silpuksi (isompia sattumia saa jäädä) kulhoon ja sekaan raastettua sitruunan kuorta ja puolikkaan sitruunan mehu. Nopea sekoitus tässä välissä. Sitten soosin tekoon, eli punasipuli mahdollisimman hienoksi hakattuna kulhon pohjalle, perään puolikkaan sitruunan mehu ja suola ja pippuri. Seuraavaksi mukaan menee smetana ja hienonnettu tilli. Nopea sekoitus, sen verran, että soosista tulee tasainen. Sitten vain smetanakastike ja savukalat sekaisin. Voilá! Savukalatahna on valmis.

Savukalatahnaa.


 Lohta mulla oli tällä kertaa noin 300 grammaa, eli tuplaten muikkuihin nähden. Tahnan voi tehdä myös vain yhdestä kalalajista, nyt halusin laittaa lohta sekaan muikkujen pienen määrän vuoksi. Ja mausteita voi ja saa käyttää enemmänkin jos siltä tuntuu. Vähemmällä tiskillä pääsee, jos/kun sekoittaa kaikki ainekset suoraan samassa astiassa keskenään sekaisin, tosin kastikkeen maut ei silloin ehkä tasoitu kunnolla. Ja kaipa tuon voisi tehdä blenderilläkin, silloin lopputulemana on sileämpi tahna.

Savukalatahnaa ja paahtoleipää. Namia.


 Käytiin viime viikolla Tallinnassa. Ostin sieltä kaksi eri kokoista halsteria. Keväästä asti ollut ostoslistalla, joten parempi myöhään ja niin edelleen.. No, tänään pääsi toinen niistä ensimmäistä kertaa ns tulille. Ensimmäistä kertaa eläissäni grillasin lohta kyseisen kapineen avulla ja voin vain miettiä miksi en ole sijoittanut muutamaa euroa jo aiemmin. Parasta ja helpointa grillikalaa, koskaan.

 Homma meni näin: leikkasin lohifileen puoliksi (mahtuu halsteriin paremmin) ja hieroin pintaan suolaa ja pippuria, pintaan hieman tilliä ja muutama sitruunaviipale päälle. Seuraavaksi öljysin halsterin ritilät ja nostin lohiviipaleet kyytiin. Kansi kiinni ja nopea pintojen öljyäminen talouspaperin avulla.

Lohifileen palat halsterissa.

Lohifileen palat halsterissa. Sitruuna piti kalan mehevänä grillauksen aikana ja antoi kivaa, raikasta makua.

 Tässä kohtaa halsterissa olevat kalat sai odottaa vielä hetken, kun kävin laittamassa grillin kuumenemaan. Muutoinkin paras lopputulos tulee kun grillattavat jutut ehtii lämpenemään jonkin tovin ennen paistamista, pätee muuten sitten ihan kaikkeen paistamiseen..

 Grilli kuumana ja aika nostaa halsteri ritilän päälle. Laitoin ensin nahkapuolen alas ja kannen kiinni. Muutaman minuutin grillauksen jälkeen tarkistin miltä näyttää, pinnasta näki heti, että nyt ollaan oikealla tiellä. Nahkakin oli rapean näköinen, joten käänsin halsterin ympäri.

Muutaman minuutin grillaamisen jälkeen nahka oli mukavan rapeaa.

Maukkaampaa lohta en ole aiemmin itse valmistanut.

 Kansi takaisin alas ja odottamaan. Grillaaminen ei ole hätäisen ihmisen puuhaa. Muutaman hetken kuluttua savua alkoi tulemaan aika reilusti, jolloin avasin luukun ja tarkistin tilanteen. Lohesta tippuva rasva oli alkanut käryämään. Nostin halsteria ja totesin, että nyt alkaa olemaan valmista. Kalat pois grillistä ja folion alle vetäytymään.

 Sarin kattaessa pöydän avasin halsterin ottaakseni lohipalat pois. Helpommin sanottu kuin tehty. Öljyämisestä huolimatta nahkapuoli oli tarttunut kiinni. Lastan avulla sain kuitenkin kalapalat nostettua ehjinä lautaselle ja pääsimme syömään.

Jos näillä ei nälkä kaikkoa, niin sitten ei millään..

 Heittämällä parhaan makuista lohta mitä olen itse valmistanut. Seuraavalla kerralla pitää vain muistaa olla huolellisempi tuon öljyämisen kanssa tai sitten laittaa sitruunaviipaleet myös nahan ja halsterin väliin.

 Näin tällä kertaa,
-Teemu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti