Lukemani perusteella tässäkin on olemassa (ainakin) kahta eri koulukuntaa. Toiset käyttää makkaramassaa ja toiset jauhelihaa. Itse käytin jauhelihaa. Muutoin valmistusprosessi on molemmissa tavoissa sama. Periaatteessa kyseessä on siis kananmunalla täytetty lihapulla, joka paneroidaan ennen kypsentämistä. Kypsentämiseenkin on pari tapaa, mutta siitä enemmän tuonnempana.
Skottimunia. |
Raaka-aineita ei tarvita kaapillista, vain muutama perusjuttu riittää:
4 kananmunaa
400g jauhelihaa (tai makkaramassaa)
1 sipuli
Suolaa
Pippuria
(Savu)paprikajauhetta
Leivitykseen vehnäjauhoja, kananmuna ja korppujauhoja.
Aloita keittämällä kananmunat (itse käytin edellisenä päivänä keitettyjä munia), jotka siirrät heti kypsennyksen jälkeen jääveteen jäähtymään. Hienonna seuraavaksi sipuli mahdollisimman pieneksi ja kuullota se. Sekoita jauhelihasta, sipulista ja mausteista tasainen massa ja jaa se neljään osaan. Kuori jäähtyneet kananmunat. Ota jauhelihamassaa ja pyöritä se kananmunan ympärille. Saumakohdat kannattaa taputella tasaisiksi. Näistä pitäisi siis tulla sellaisia noin nyrkin kokoisia palloja. Seuraavaksi pyöritä jauhelihapalloa ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja viimeiseksi korppujauhoissa. Tadaa! Nyt on skottimunat kypsennystä vaille valmiit.
Panerointia ja kypsennystä vaille valmiit skottimunat. |
Ilmeisesti "oikea tapa" kypsentää olisi friteeraaminen, mutta siinä syntyy käryä ja sotkua enemmän. Tähän kypsennystapaan tarvitset kattilan, öljyä ja reikäkauhan. Kuumenna öljy noin 180 asteiseksi ja laske pullat kauhalla öljyyn kypsymään. Aikaa menee 5-8 minuuttia. Samalla vaivalla teet sitten vaikka ranut skottimunien kaveriksi.
Se toinen tapa (näin tein itse). Lämmitä uuni 200 asteeseen. Paista skottimuniin pannulla voi-öljy-seoksessa nätti paistopinta ja nosta pallot uunivuokaan. Kypsennä noin 20 minuuttia. Tää tapa vie vähän enemmän aikaa, mutta käryä ja rasvanhajua tulee vähemmän.
Skottimuna halkaistuna. |
Kypsennyksen jälkeen jäähdytin skottimunat ja nostin ne kylmään. Ajatuksenani oli syödä nämä kylmänä kurkkusalaatin kera. Perunasalaatti toimii varmasti myös hyvin.. Pubiruokaa kun tämä on, niin varmaan olutta ruokajuomaksi. Lämpiminä jos näitä söisin, niin varmaan perunasose ja perinteinen ruskea kastike olisi lisukkeina.
Olihan näissä hieman enemmän puuhaa kuin tavan lihapullissa tai täytetyssä lihamurekkeessa, mutta ehdottomasti pienen lisävaivan arvoisia ja taatusti teen toistekin. Kananmunan keltuaisen voi jättää löysemmäksi, varsinkin jos/kun keittää munat samalla kun alkaa näitä tehdä. Nyt keltuaiset olivat kovat ja läpikypsät, asia joka helpottaa leikkaamista ja jos nämä syö lylmänä. Mausteita kannattaa käyttää reilummalla kädellä kuin tavan lihapulla tai -murekemassassa. Paneroinnin vehnäjauhoihin voi myös laittaa pippuria ja paprikajauhetta sekaan.
-Teemu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti