Sous vide -villityksestä en ole vieläkään eroon päässyt, mutta viime aikoina kesäinen keli on painottanut kokkailut grillin äärelle. Siitäpä se ajatus lähti.
Flank Steak. |
Olen ilolla laittanut merkille, että kauppojen lihatiskeille on tullut enemmän grillattavia lihoja fileiden ja paistien lisäksi. Esimerkiksi Tomahawkia, Flat Iron Steakia ja Flanksteakia löytää jo monesta pienemmästäkin marketista. Vielä kun kunnollista Picanhaa saisi paremmin..
Viime aikoina varsinkin Flanksteakia ja Flat Ironia on tullut grillailtua muutamaan otteeseen. Olen mennyt hyvin yksinkertaisella maustamisella, lihan oman maun pitää pääosassa. Lisukkeissa voi kikkailla enemmän..
Flat Iron Steak Temelin tapaan
Noin 1kg Flat Iron Steak
Suolaa
Pippuria
Nosta liha lämpenemään hyvissä ajoin ennen grillaamista. Tunti on varmasti hyvä aika. Kuivaa lihan pinnat huolella ja tarvittaessa poista mahdolliset kalvot. Grillaa lihaa noin 7-10 minuuttia (paksuudesta riippuen) suoralla, kovalla lämmöllä välillä käännellen. Nosta liha laudalle, mausta suolalla ja pippurilla. Peitä foliolla ja anna vetäytyä kymmenisen minuuttia. Leikkaa lihasta ohuita viipaleita ja nauti.
Ja mitäpä kunnon grilliliha muuta tarviikaan kuin hyvän soosin kaveriksi? Netissä tuli vastaan chimichurri -niminen yrttinen kastike, joskus olen ravintolassa maistanut ja hyvää oli, eli pakkohan se oli itselläkin kokeilla tehdä.
Helppo Chimichurri
1 ruukku (lehti)persiljaa
2-3 valkosipulin kynttä
1 pieni makea paprika
1 chili (oman maun mukaan)
0,5 - 1 dl oliiviöljyä
0,5 dl punaviinietikkaa
Suolaa
Pippuria
Poista paprikasta ja chilistä siemenet ja leikkaa mahdollisimman pieneksi kuutioksi. Hienonna persilja ja valkosipuli ja lisää edellisten sekaan. Kaada pumaviinietikka ja 0,5, dl oliiviöljyä mukaan ja sekoita kunnolla. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarvittaessa lisää oliiviöljyä, lopputuleman pitäisi olla aika löysän oloinen kastike. Toimii grillatun lihan ja rasvaisen kalan kanssa.
Flat Iron Steak Chimichurrilla ja paistetuilla kasviksilla. |
Nopea kasvislisäke grilliherkuille
200g (varhais)kaalia
2 porkkanaa
3-5 parsaa
Suolaa
Pippuria
Leikkaa parsasta kuivat tyvet pois ja leikkaa varret parin sentin pätkiksi. Laita parsat kattilaan kylmään veteen. Kattila hellalle ja kun vesi alkaa kiehumaan ota parsat talteen. Kuori porkkanat ja höylää ohuiksi lastuiksi. Hienonna kaali. Kuumenna pannu (tai parila) ja lisää nokare voita. Kun voi sulaa lisää kaali ja anna pehmetä hieman. Lisää porkkanalastut. Kun kaali ja porkkana ovat lähes kypsiä lisää parsa. Mausta suolalla ja pippurilla.
Näin tällä kertaa, toivottavasti seuraavaa Turinaa saan nopeammin kirjoitettua.
-Teemu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti