lauantai 18. maaliskuuta 2017

Blogini kuvat

Harrastin aamuyön tunteina nettisurffailua ja törmäsin Viherjuuria - nimiseen blogiin. Siellä oli "Onko kuvilla tekijänoikeuksia?" - niminen postaus. En nyt tarkemmin jaksa referoida sisältöä enempää, mutta jos se kiinnostaa niin löydät sen aivan varmasti pienellä googlettelulla..

 Pointtina Viherjuuria- blogin postauksessa oli blogeissa olevien kuvien alkuperä, iso osa bloggareista käyttää ainoastaan omia kuviaan ja toiset härskisti varastavat silmiään miellyytävät kuvat mistä tahansa eikä merkitse käyttämiinsä kuviin niiden alkuperää.

 Tää kävi mietityttämään ja tulin siihen päätökseen, että käytän omassa blogissani vain ja ainoastaan itse ottamiani kuvia. Käytännössä tarkoittaa sitä, että iso osa kuvista on kännykällä otettuja, erittäin pienesti editoituja otoksia. Vähemmän silmäkarkkia siis. Pyrin kuitenkin käyttämään kamerallakin otettuja kuvia, ainakin silloin kun kirjoitan tätä tietokoneella.

-Teemu

2 kommenttia:

  1. Tekijänoikeudet ovat itselleni hyvin tärkeitä, joten olen tarkka myös kuvien suhteen. Oman blogini kuvat ovat joko omiani, Yhdysvaltain viranomaisten ottamia tai Wikipediasta. Yhdysvalloissa elää ajatus, että jos kuva on kerran otettu valtion työajalla, niin kaikilla on oikeus käyttää sitä. Ei ollenkaan hassumpi ajatus. Wikipediasta taas voi lukea suoraan käyttöoikeudet eli helppoa sekin.

    VastaaPoista
  2. Tärkeä aihe, varsinkin digitaalisen ajan mukanaantuomalla variaatiorikkaudella. Kuvien exif-tiedot ja niiden poistamisen/piilottamisen osaaminen, käänteiset (google-)kuvahaut yms toki avittavat, mutta herää toki kysymys, missä vaiheessa ylittyy se raja, että on aiheellista, tarpeellista ja ennen kaikkea ajankäytöllisesti järkevää metsästää väärinkäyttäjiä eli freerun-kopioijia.
    Itse suosin puhtaasti ©opyrightin merkitsemistä, mikäli kyseessä on "oikea kuva". Nettimeemit jne valitettavasti kuuluvat "netissä netin tavalla". Alkuperäisyyden osoittaminen on todella vaikeaa, ellei mahdotonta. Siksi kuvasaittien yms. omalla logollaan varustama kuva loukkaa mielestäni enemmän alkuperäistä kuvaa kuin tägäämätön. jne... ;)

    VastaaPoista