torstai 29. kesäkuuta 2017

Television kokkiohjelmia

 Juttelin ennen juhannusta parin kanta-asiakkaan kanssa kokkiohjelmista. Muisteltiin mitä kaikkia helmiä on joskus muinoin tullut ennen master tai top chefejä. Aika monta muistettiin: legendaariset Pata Kakkonen ja Teijan Keittiössä tuli ensimmäisinä mieleen Jamie Oliverin Alastomasta Kokista puhumattakaan.

 Jäin kuitenkin miettimään ja muistelemaan mitkä on mulle jäänyt parhaiten mieleen. Ensimmäisenä tuli mieleen toki Jaakko Kolmosen vetämä Pata Kakkonen. Tätä ei varmaan kukaan voi olla muistamatta. Okei, itse en oikeasti paljoakaan muista ohjelmasta silloin kun se on ensimmäisen kerran tullut televisiosta, mutta onneksi Ylen Teemalta tulee kiitettävän usein vanhoja jaksoja uusintana. Myös niitä ohjelmia joissa Veijo Vanamo on mukana. Perinneruokaa prkl..! 😉

 Kokkisota oli vajaat pari kymmentä vuotta sitten kova juttu, vaikka se olikin enemmän viihdeohjelma. Joitain hauskoja juttuja sieltä on jäänyt mieleen, esimerkiksi jossain jaksossa ollut julkkisvieraan tuoma strutsinmuna, joka olikin mädäntynyt. Uudelleen lämmittelyä katsoin keväällä yhteensä ehkä 15 minuuttia. Aika aikaansa kutakin ja niin edelleen..

 Ylellä tuli joskus vuosituhannen vaihteen jälkeen ruotsalainen Tinan Keittiössä. Se teki muhun silloin vaikutuksen. Siinä oli jotenkin uusi tatsi tehdä ruokaohjelmaa. Tai siltä se ainakin tuntui silloin. Tina Nordström teki ruokaa ja hetkittäin ruudussa vilahti Tomas Tengbyn vetämiä aiheeseen liittyviä inserttejä. Ohjelman ruoat oli yleensä sellaisia aika tuttuja entuudestaan, mutta jotkut oli sellaisia, että en osasta ollut kuullutkaan aiemmin. Kuitenkin ohjeet oli helppoja, yksinkertaisia ja sellaisia, joita uskalsi kotonakin kokeilla. Pari viikkoa sitten huomasin, että kyseinen ohjelma tulee nyt uusintana Yle Teemalla. Digiboxin tallennustila taitaa käydä vähiin lähitulevaisuudessa..

 Makupalat oli myös sellainen mitä tuli vajaat pari vuosikymmentä sitten seurattua ahkerasti. Oululaisten Janne Pekkalan ja Timo Nykyrin ohjelma oli kivan kotikutoinen. Jos en väärin muista, niin pääpaino taisi olla kotiruoalla vähän Pata Kakkosen henkeen, mutta rennommalla ja humoristisemmalla otteella. Muistan joitain ohjeita katsoneeni lähetyksen jälkeen teksti-tv:stä. Makupalat taitaa olla Tinan Keittiössä ohella isoimmat TV-puolen innoittajat kokkailuharrastukseeni.

 Kokkisodan jälkeen Jyrki Sukula ja kumppanit sai omat ohjelmansa telkkariin ja nekin taisi tulla katsottua suurimmmalta osalta. Päällimmäisenä niistä (ja Jamie Oliverin ohjelmista) on jäänyt mieleen tolkuton oliiviöljyn käyttö. Joskus ohjelmia katsoessa tuntui (ja tuntuu edelleen), että vähintään puolet ruoista oli hukutettu öljyyn. Kyllä mä sen oliiviöljyn käytön ymmärrän, mutta ne määrät oli ihan poskettomia..

 Muutama vuosi sitten Nelosen Sokkokokki oli ihan hauska. Ammattikokki teki malliannoksen keskellä ja sivuilla julkkis-amatöörit yritti samaan aikaan kopioida annoksen kokin selostuksen perusteella, mutta kuitenkaan näkemättä mitä pitäisi tehdä. Yleensä julkkisten tekeleet oli aika kaukana mallisuorituksesta..

 Nykyisellään Master Chefin eri tuotannot on "uusista" kokkiohjelmista melkeinpä ainoat mitä tulee katsottua. Varsinkin Australian Master Chefiin olen onnistunut koukuttamaan itseni aika pahasti. Joitain Jamie Oliverin ohjelmia katson satunnaisesti, mutta mitään "pakko nähdä" -tyyppisiä ne ei ole. Anthony Bourdainilla on myös hauskoja ruoka-aiheisia matkailuohjelmia, joista joskus on yksittäisiä vinkkejä jäänyt mieleen. Ja Netflixistä ja muualta netistä löytyy todella paljon katsottavaa, jos perinteisen television tarjonta ei riitä..

 Kaikkia ei millään pysty muistamaan, eikä se olekaan tarkoitus. Mutta jos jostain ohjelmatyypistä (varsinkin YLEllä) on pakko lähettää uusintoja, niin ruoka-/kokkiohjelmia odotan nostalgian sävyttämällä kaipuulla..

-Teemu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti