torstai 8. helmikuuta 2018

Ei laihis vaan lihis

 Käytiin sunnuntaina kaveripariskunnan luona Espoossa viemässä Lanzaroten tuliaiset. Jossain vaiheessa tuli ruoka puheeksi ja sitä kautta lihapiirakat.

Lihapiirakat eli lihikset

 Ajatus jäi takaraivoon pyörimään, joten pakkohan niitä oli sitten maanantaina tehdä. Kiitos vaan ajatuksesta Rapi! Olen aiemmin tehnyt lihiksiä vain uunissa, yleensä voitaikinaan, mutta nyt päätin tehdä uppopaistamalla. Ystävämme Google siis esiin.. Eri ohjeita taikinakuorelle on tolkuttoman paljon, vaikkakin suurin osa oli hyvin samankaltaisia, joten tää on yhdistelmä monesta. Tällä ohjeella tulee 16 lihapiirakkaa.

 Taikinakuori:
 3dl maitoa
 2dl vettä
 1pss kuivahiivaa
 0,5dl sulaa voita
 2tl suolaa
 1tl sokeria
 12dl vehnäjauhoja

 Sulata voi ja lämmitä maito+vesi käden lämpöiseksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kaada lämmin neste yleiskoneen kulhoon ja Kenwoodiin taikinakoukku kiinni ja kone laulamaan minimiteholle. Lisää jauhoseosta pienissä erissä kunnes taikina alkaa muotoutumaan. Lisää voisula ja loput jauhot. Anna koneen alustaa taikinaa muutaman minuutin ajan, taikinasta on tarkoitus saada kiinteä ja kimmoinen pallo. Peitä liinalla ja nosta kohoamaan reilu tunniksi.

 Taikinan kohotessa on aika tehdä Täyte:
 2dl (puuro)riisiä
 1 sipuli
 400g (naudan) jauhelihaa
 mausteita (esim. suola, pippuri, savupaprika)

 Keitä riisi väljässä vedessä kypsäksi, tarvittaessa valuta keittämisen jälkeen. Veden kiehuessa pilko sipuli erittäin hienoksi. Kuumalle pannulle voita tai öljyä ja perään mausteet, paitsi suola. Ideana tälle on saada mausteet "heräämään", jolloin niitä ei tarvitse käyttää niin paljoa. Sipuli pannulle mausteiden perään ja hetken kuullotus. Kun sipuli alkaa olemaan pehmeää lisää jauheliha ja ruskista se kunnolla. Lisää suola ja tarkasta maku. Tarvittaessa lisää mausteita. Sekoita jauheliha ja riisi kunnolla ja nosta sivuun odottamaan,.

 Jaa kohonnut taikina 16 saman kokoiseen palaan. Pyöritä palat pulliksi ja anna kohota vielä hetki liinan alla, juo vaikka kahvit. Kaulitse kohonneet pullat noin 15cm pyöreähköiksi levyiksi ja laita täytettä ruokalusikallinen tai kaksi. Mä laitoin kaksi lusikallista. Kastele reunat vedellä ja taita yhteen, pitäisi tulla suunnilleen puolikuun mallinen nyytti, paina vielä reunat haarukalla. Pistele piirakoiden toiselle puolelle muutama reikä haarukalla ja peitä piirakat vielä kerran liinalla.

Täytettä ei kannata laittaa liikaa, niin kuin tässä melkein kävi..

 Nosta iso (5litran) kattila hellalle, johon kaadat 1,5 - 2 litraa paistoöljyä. Kuumenna öljy 180 asteiseksi. Tässä kohtaa muuten kannattaa varmistaa, että kattilan kansi ja mahdollisesti myös sammutuspeite on lähellä mahdollisen rasvapalon varalta.  Kun öljy on riittävän kuuma nosta lihapiirakat reikäkauhalla öljyyn paistumaan. Paista molemmin puolin parin minuutin ajan kunnes väri on miellyttävän kullanruskea. Nosta sitten lihapiirakat talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva valuu pois. Hieman jäähtyneet lihapiiraat kannattaa peittää liinalla, jotta kuori pehmenee.

 
Ensimmäiset lihikset paistumassa.

Rasvapalon vaaran vuoksi pidä kansi tai sammutuspeite lähellä.

  Paistoöljyn kannattaa sitten antaa jäähtyä kattilassa vaikka seuraavaan päivään saakka, ennen kuin sen kaataa takaisin pulloon. Öljyä voi siis käyttää useammankin kerran kunhan sen siivilöi (vaikka harsokankaan tai caritaliinan läpi) käyttökertojen välillä.

 Ensimmäisiksi tällä tavoin tekemikseni lihapiirakoiksi olen kohtuullisen tyytyväinen lopputulokseen. Maku oli kuin suoraan nakkikioskilta ostetussa, eikä rasvaa tihkunut liikaa. Pientä viilaamista toki vielä jäi, esimerkiksi taikinakuoren kaulitsin ihan liian ohueksi ja mausteita voisi käyttää reilummalla kädellä. Noh, seuraavalla kerralla sitten.


-Teemu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti