Alkuun varoituksen sananen: Tämän kertainen Turina tulee olemaan sellainen, mikä aivan taatusti jakaa mielipiteitä pääraaka-aineen vuoksi. Toiset rakastaa ja toiset inhoaa yli kaiken. Meidän huushollissakin on tasan kaksi mielipidettä..
Eli eilen oli siis työn alla porsaan kieliä. Heräteostos perjantailta. Mun mielestä suunnilleen pehmeintä ja mureinta lihaa mitä löytyy. En ole kuitenkaan -sattuneesta syystä- muutamaan vuoteen kieltä valmistanut. Aika helppoa puuhaa, vaikka viekin jonkin verran aikaa.
Liemen mausteet |
Aloitin kielten keittämisen valmistelemalla liemen makuaineet. Pari porkkanaa ja sipuli kuoritaan ja lohkotaan. Lisäksi tarvitaan pippureita (mä käytin musta- ja viherpippuria), pari laakerinlehteä, oksa rosmariinia ja suolaa.
Porsaan kielet paketissaan. |
Seuraavaksi otin kielet pois paketista ja huuhtelin ne kylmällä vedellä ennen kuin laitoin ne kattilaan. Vettä laskin kielten päälle reilusti, joissain ohjeissa sanotaan, että sen verran riittää, että kielet peittyvät. Kattila hellalle ja kiehumaan.
Tästä se keittäminen alkaa. |
Veden alettua kiehumaan laskin lämpöä sen verran, että vesi kevyesti poreilee. Hetken keittämisen jälkeen pinnalle alkoi muodostua vaahtoa, jonka kuorin pois reikäkauhalla. Kun vaahdon muodostus loppui lisäsin liemeen valmiiksi misatut mausteet ja kasvikset.
Keittämisen alussa syntyvä vaahto kuoritaan pois. |
Vaahdon kuorimisen jälkeen lisätään kasvikset ja mausteet. |
Annoin kielten kypsyä poreilevassa vedessä pari tuntia. Välillä tarkistin vain, että lientä on riittävästi. Kielten kypsyyttä kokeilin pari kertaa haarukalla. Kielten kypsyttyä nostin ne leikkuulaudalle jäähtymään hetkeksi. Tässä välissä siivilöin keitinliemen ja nostin sen sivuun odottamaan.
Nahka irtoaa helposti kypsästä kielestä. |
Hieman jäähtyneisiin kieliin tein pintaan viillon nahan poistamista helpottamaan. Viimeistään tässä vaiheessa selviää onko kieli kypsää vai ei, sillä kypsästä kielestä nahka irtoaa todella helposti vetämällä. Nyljetyt kielet nostin takaisin liemeen jäähtymään loppuun saakka, samalla ne imevät itseensä hieman lisää makua.
Miten kieltä sitten syödään? Mä leikkasin nämä ohuiksi viipaleiksi ja syön leivän päällä leikkeleinä. Paistettuna toimii myös hemmetin hyvin, silloin voi keitinliemestä valmistaa kastikkeen kaveriksi, liemi tarvitsee vain pienen suurustamisen ja ehkä tilkan kermaa.
-Teemu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti