lauantai 3. maaliskuuta 2018

Appelsiinikanaa sous vide

 Nyt on suunnilleen kuukauden ajan tullut kikkailtua ja kokkailtua Taikasauvan kanssa, useampi tunti YouTube -videoita katseltu ja yrityksen ja erehdyksen kautta menty. Ihan kaikkeahan sirkulaattorilla ei ole järkevää valmistaa, mutta varsinkin liha ja kasvikset (varsinkin porkkana) ovat olleet liki täydellisiä. Tänään ajattelin kuitenkin valmistaa Appelsiinikanaa, lähinnä siksi, että kaikki raaka-aineet olivat valmiiksi kaapissa eikä tarvinnut lähteä kauppaan..

Appelsiinikanaa ja lohkoperunoita.
 Mä käytin tässä kanan fileeleikkeitä, mutta nahallinen rintaleike käy ihan yhtä hyvin. Ihan ensimmäiseksi raastoin yhden appelsiininn kuoren ja leikkasin sen jälkeen kuoritun hedelmän siivuiksi. Seuraavaksi taputtelin kanojen pinnat kuivaksi, jonka jälkeen maustoin ne reilulla suolalla ja viispippurilla molemmin puolin. Päälle vielä appelsiiniviipaleet ja kuoriraaste sekä basilikaa ennen kuin nostin kanan fileet vakumointipussiin. Pussista ilma pois ja jääkaappiin odottamaan kylpyveden lämpeämistä.

Valmiina kylpyyn.

Molemmat puolet kanan fileistä sai oman osansa mausteista.

  Pienen googlettelun jälkeen päädyin asettamaan lämpötilan 65 asteeseen, vaikka matalampikin lämpötila sopisi. Hakusessa mulla oli pehmeä ja mehukas, mutta ei kuitenkaan käsiin hajoava kana. Kylpyaika oli toinen asia mitä pohdin jonkin aikaa, 1,5 tuntia on joka tapauksessa minimi ihan pastöroinnin vuoksi. Toisaalta pidempi kypsennys mureuttaa lihaa enemmän.. Koska illalla on sovittuja menoja päädyin vajaaseen kolmeen tuntiin. Parin minuutin kylvyn jälkeen huomasin, että vakuumipussi tahtoo nousta veden pinnalle, eli jotain kaasua (todennäköisesti appelsiinista) muodostuu kypsymisen alkaessa. Tämän ratkaisin laittamalla lihanuijan paketin päälle.

Reilu parin tunnin kylpyhetki edessä.

Lihanuijan avulla pidin paketin veden alla kypsennyksen ajan.

 Sirkulaattorin ajastimen piipattua oli aika ottaa kanat pois kylvystä. Kellon käydessä olin misannut kastikkeen ainekset valmiiksi ja laittanut lohkoperunat uuniin. Eli viimeistelyä vaille valmista. Otin siis kanat pois pussista ja siivilöin pussiin kertyneen nesteen appelsiinimehun joukkoon, siinä olisi kastikkeen neste. Taputtelin fileistä liian kosteuden pinnasta ja samalla poistin appelsiiniviipaleet ja basilikan lehdet. Pannu hellalle kuumenemaan ja öljyn ja voin seoksessa paistoin nopeasti väriä pintaan. Suunnilleen 30 - 45 sekuntia per puoli. Ruskistetut fileet tarjoiluvuokaan folion alle ja soosin tekoon.

Hetki kylvyn jälkeen.

 Kastikkeen teon aloitin sipulin kuullottamisella, jonka soukkoon lisäsin raastetun appelsiinin kuoren, valkosipulia, hienonnettua timjamia, tilkan valkoviinietikkaa ja mustapippuria. Perään vielä appelsiinimehu, jossa oli paistoliemi mukana. Muutaman minuutin kiehautus ja valmista oli.

Kastike kiehumassa kasaan.

 Periaatteessa kastikkeen olisin voinut siivilöidä ennen kuin kaadoin sen kananfileiden päälle, mutta sitä en nyt käynyt tekemään.

Kohta syödään..


 Aikaa kokkailuun meni noin kolme ja puoli tuntia, josta aktiivista puuhastelua oli maksimissaan puolisen tuntia. Kanassa oli todella intensiivinen appelsiinin tuoksu ja maku ja rakenne oli just sitä mitä hain, eli mehukas, pehmeä ja murea. Lohkoperunat ei muuten ollut paras vaihtoehto lisukkeeksi, paistettu riisi varmaan toimisi paremmin.

 Näin tällä kertaa,

 -Teemu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti