tiistai 13. maaliskuuta 2018

Tomaattikeittoa

 Joihinkin ruokiin vain tulee silloin tällöin himo. Mulla yks sellainen on Tomaattikeitto. Variaatioitahan tästä on varmaan yhtä monta kuin keittäjääkin, minäkään en ole varmaan koskaan tehnyt kahta kertaa täsmälleen samalla tavalla.

Näistä syntyy tTomaattikeitto.

 Perusainekset lähes kaikissa lukemissani ohjeissa on suunnilleen samat. Eli tomaatteja, sipulia, valkosipulia ja basilikaa. Näillä pääsee jo pitkälle.  Mä muuten suosin tölkkitomaatteja, varsinkin näin talvella niissä on vain niin paljon enemmän makua kuin tuoreissa. Jotkut lisää myös vuohenjuustoa tai tilkan kermaa valmiiseen keittoon, mutta mä en ole koskaan nähnyt tarvetta noille.

 Keiton valmistuksen aloitin pilkkomalla yhden ison sipulin kohtalaisen isoiksi kuutioiksi, seuraavaksi hienonsin kaksi valkosipulin kynttä ja noin puoli punttia basilikaa (varret ja lehdet erikseen). Nyt on suunnilleen kaikki misat valmiina eli päästään itse asiaan.

 Kattilan pohjalle reilusti öljyä lämpenemään. Itse käytin oliiviöljyä, mutta muutkin käy. Öljyn kuumennuttua lisäsin hieman savupaprikajauhetta ja pilkotut sipulit. Muutaman minuutin kuullotus ja valkosipuli sekä basilikan varret mukaan. Sipulien pehmettyä lisäsin kaksi tölkkiä tomaattimurskaa, hieman suolaa, mustapippuria ja sokeria. Pieni sekoitus ja odottelemaan että neste kiehahtaa. Seuraavaksi reilulla ranteella loraus balsamicoa, hellasta lämpö matalalle ja hautumaan.

Balsamico antaa makua keittoon.

 Muutaman tovin Tomaattikeittoa hauduteltua tarkistin maun ja lisäsin hienonnetut basilikan lehdet. Koska soppa oli aika paksun oloista jo tässä vaiheessa lisäsin myös pari desiä vettä.

Basilikasta kannattaa käyttää myös varret Tomaattikeittoon.

 Reilun varttitunnin hauduttamisen jälkeen taas tarkastamaan makua, oikein maukasta. Mun mielestä Tomaattikeiton kuuluu olla soseutettua, sellaista kuohkean pehmeää, joten sauvasekoitin esiin ja poraamaan.

Kohta syödään..

 Rouvakin tuli sopivasti töistä kotiin samaan aikaan kun sain keiton valmiiksi, joten päästiin heti syömään. Aikaa Tomaattikeiton tekemiseen meni ehkä puolisen tuntia, nopeamminkin tämän tekee, mutta silloin maku ei ole mun mielestä ihan yhtä täyteläinen. Toki mitä pidempään jaksaa haudutella, niin sitä parempaa saa..

Täyteläinen Tomaattikeitto valmistuu reilussa puolessa tunnissa.

 Keittoa jäi jonkin verran yli, joten seuraavan päivän ruokaa ei tarvitse hirveästi miettiä. Tomaattikeitosta tulee hyvä pastakastikkeen pohja.

Näin tämä turina, katsotaan mitä ensi jaksoon keksin.

 -Teemu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti