maanantai 1. toukokuuta 2017

Grillikausi auki

 Nonni. Tänään Se Päivä vihdoin koitti tässäkin taloudessa. Grillikauden avaus. Tarkoitus oli avata jo eilen, mutta räntä- ja lumisade sotki suunnitelmat. Suomen kevät ja niin edelleen..

 Käytiin tosiaan eilen vaimon kanssa ostamassa hieman grillattavaa ajatuksella, että nyt grillataan parina päivänä peräkkäin. Kärryyn päätyi muun muassa spare ribsejä, kanaa, entrecoteta, parsaa yms mukavaa. Vappupäivän työvuorosta johtuen ribsit ja kana saa nyt odottaa muutaman päivän, päiväykset ei onneksi tule vastaan vielä viikkoon eli ei tarvitse pakastaa niitä.

Ruoka-aika.
 Grillasin siis entrecote-pihvit, vihreää parsaa ja pekoni-kasvis -vartaita. Entrecote oli oikeasti heräteostos, mutta liha oli sen verran mureaa ja hintakin kohdillaan, niin mikä jottei..

 Nostin lihat lämpenemään hyvissä ajoin ennen muiden valmistelujen aloittamista. Pintaan hieroin ainoastaan hieman suolaa ja viispippuria ja laitoin sivuun odottamaan. Seuraavaksi keitin BBQ-kastikkeen, jota sivelin vartaiden päälle grillauksen loppuvaiheessa.


 BBQ-soosi:
2 sipulia hienonnettuna
pari oksaa rosmariinia hienonnettuna
tilkka omenaviinietikkaa
(reilu) loraus jaloviinaa
0,5 dl tummaa siirappia
reilu 0,5l dr pepperiä
1 tl kanelia
reilusti murskattua mustapippuria
loraus soijakastiketta
2 rkl dijon-sinappia
2 rkl tomaattipyrettä
0,5 dl sweet chili-kastiketta

Kuullota sipulit voissa, lisää rosmariini ja kaneli, hauduta hetki ja lisää loput aineet. Keitä kasaan niin, että noin puolet nesteestä on jäljellä tai kastike on tarpeeksi sakeaa. Aja sauvasekoittimella tasaiseksi. Tulisempaa soosista saa kun lisää sekaan (oman maun mukaan) chiliä.


Seuraavaksi kuorin nipun parsaa ja käärin neljä niistä pekoniin. Sari teki samalla salaatin ja vartaita, joissa oli kesäkurpitsaa, minitomaattia ja pekonia. Alkuvalmisteluihin meni aikaa suunnilleen tunnin verran. 

Grilli kuumenemaan ja itse asiaan. Pyyhkäisin lihan pinnasta ylimääräisen kosteuden pois ennen kuin asetin pihvit ritilälle. Paistoin ensin suoralla lämmöllä noin minuutin per puoli ja siirsin lihat sitten parilan puolelle ja jatkoin kypsennystä epäsuoralla lämmölla vielä parisen minuuttia per puoli. Kypsennyksen jälkeen pihvit keittiöön vetäytymään lisukkeiden grillaamisen ajaksi.

Entrecote-pihvit grillissä.
Seuraavaksi nostin parilalle vartaat ja pekoniin käärityt parsat. Näitä grillasin suoralla lämmöllä (puolella teholla) pari minuuttia ja sitten pekonittomat parsat mukaan kyytiin. Tässä kohtaa nostin hieman lämpöä ja penslasin BBQ-soosilla. Parisen minuuttia myöhemmin nämäkin olivat valmiita ja pääsimme syömään..

Parsa ja vartaat grillissä.
Olihan tuossa grillaamisessa taas hakemista ja alkuun tuntui sekä hankalalta, että vaikealta. Ei mikään ihme, koska edellisestä grillauskerrasta kuitenkin oli jo ihan liian pitkä aika. Tästä se vaan helpottuu kaiken aikaa kun mieleen alkaa taas muistumaan asioita. Ja onhan tässä (toivon mukaan) pitkä ja aurinkoinen kesä aikaa jälleen harjoitella.

Loppuun vielä pari kuvaa parsasta ja vartaista, jotka olivat tajuttoman hyviä.

Grillattua parsaa.

Kasvis-pekoni -vartaat.

 Näin mun Vappuaatto. Vappupäivänä olenkin sitten taas tiskin takana sammuttamassa juhlijoiden janoa.

-Teemu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti