perjantai 28. huhtikuuta 2017

Kalaviikoista ja Kalakierroksesta

Hupsista sentään, kyyppari heräsi perjantaiaamuna jo ennen yhdeksää. Ei mikään kauhean tavanomainen juttu mulle, yleensä ylösnousemus on vasta lähempänä yhtätoista. Mikäpä siinä, onpahan aikaa juoda aamukahvit rauhassa ja nopeasti naputella uusi blogikirjoitus.

Varmin kevään merkki meillä töissä on teemaviikot, tunnetaan myös nimellä Kalaviikot. Maanantainahan ne alkoi ja kestää vielä reilu pari viikkoa. Aiemmista vuosista poiketen nyt ei ole maateemaa, vaan keskitytään oluttyyleihin. Me saimme Kampelaan IPAt, APAt ja vehnäoluet.

 IPAa ja APAa on reilummin tyrkyllä, heittäsin lonkalta, että runsaat parikymmentä erilaista löytyy hyllystä ja hanasta tällä hetkellä. Vehnäsiä on myös reilut kymmenkunta erilaista. Toi valikoimahan elää kaiken aikaa, osa ei edes ole tullut sisään vielä..

 Ajattelin laittaa tähän pientä vinkkiä mun mielestä mielenkiintoisista kamppeista. Onhan se kuitenkin perjantai, Vappu tulossa ja kaikkee.. Nämä on siis mun mielipiteitä, firma ei sponsoroi tätä kirjoitusta mitenkään.

Pollyanna Lexical Gap IPA. Mun mielestä yks parhaista IPA-oluista tällä hetkellä. Ei mitään turhia kikkailuja, aika tasapainoinen ja petollisen iisisti juotava. 7,3 pinnaa alkoholia sen verran hyvin piilossa, että niitä ei huomaa ennen kuin parin mukin jälkeen.

Pollyanna Lexical Gap
Ska Brewing Modus Mandarina. Aika hedelmäinen jenkkikampe. Humalaa tässä on vähintään tarpeeksi, mutta ei kuitenkaan vedä naamaa ruttuun. Kivaa, makeaa sittushedelmää taustalla. Saman firman Modus Hoperandi on myös nam-nam. Se on vähän perinteisempi jenkki-ipa, humala kutittaa kitalakea enemmän. Molemmat hyviä, jos tykkää. Ja minähän tykkään.

Ska Brewingin  Modus Mandarina ja Modus Hoperandi

 Thornbridge Pianoplayers. American Pale Ale. Ei ylimääräsiä kikkailuja tässäkään. Sitruksista humalaa on, mutta aika paljon helpommin juotava kuin moni muu saman tyylin edustaja. Tyylikkään pelkistetty. Tätä voisin kuvitella juovani kesällä grillatessa. Saman panimon AM:PM sessio-IPA on myös kokeilemisen arvoinen.

Thornbridgen valikoimaa
 Kronenbourg Blanc. Witbier/blanche. Helppo, helpompi, Kronenbourg. Juu, en ole vehnäoluen suurin ystävä, koskaan ollutkaan. Vielä vähemmän belgivehnän ystävä. Blancin nostin tähän siksi, että tää toimii lämpöisenä ja aurinkoisena päivänä jääkylmäksi viilennettynä varsin mainiona janojuomatyyppisenä ratkaisuna. Kevyt ja raikas. Kai tää jonkin salaatin tai merenelävien kanssa toimisi ruokajuomanakin. Mutta joo, kesäolut. Maitokauppavahvuinenkin kaiken lisäksi.

Kronenbourg Blanc
Nøgne India Pale Ale. Ronski norski. Ei se kaikkein helpoin IPA, mutta eipähän tule juotua liian nopeasti. Ihan hyvä juttu, koska tää on ns A-olut. 7,5% alkoholia aika hyvin piilotettu humalan ja maltaan taakse jemmaan. Tää on näistä se todennäköisin naama-ruttuun-olut jos joku. Tasapainoinen. Menee sellaisenaan tai mausteisemman ruoan kanssa. Mun lemppari jo useamman vuoden takaa.

Noi on siis pullossa kaikki. Hanassa on nyt ainakin Ballast Pointin Sculpin IPAa, Krombacher Weizenia ja Vlaamsche Bandiettia sekä Moor Brewingin Claudiaa. Lähiaikoina, eli heti kun saadaan hanoihin tilaa, tuikataan raanaan Twisted Thistle Mangoa Belhavenilta, Thornbridgeltä Mango-Halcyonia ja ja ja.. Mä en oikeesti tiedä paljonko näitä sais etukäteen kertoa.. Jokatapauksessa, muutama oikeesti kova kampe on tulossa hanaan. Yritetään mahdollisimman moni saada noista pyöräytettyä hanojen läpi jo ennen Kalakierrosta, kuitenkin sillain, että sinne teemaviikkojen loppupuolellekin jäisi jotain spessumpaa odottamaan.

 Legendaarinen Kalakierros tai Bussipäivä, ihan miten vaan, on 13. päivä toukokuuta (Äitienpäivä on seuraava päivä). Silloin on perinteisesti ollut Kalaravintoloissa kiirettä ja hulinaa. Mikään ihme sinänsä, Delifox tarjoaa bussikuljetuksen baarista toiseen klo 14-24. Ideana on kiertää kaikki Kalat (Kaunis Kampela - Punavuoren Ahven - Leijuva Lahna - Vastarannan Kiiski - Janoinen Lohi - Hilpeä Hauki) päivän aikana, pitää hauskaa, ehkä juoda pari (alkoholipitoista) virvoitusjuomaa, nauttia maisemista ja elämästä. Joka Kalassa on oma teemansa ja sen mukainen meno ja meininki.

Kuullostaa hauskalta? Sitä se on. Käykää vaikka kokeilemassa.

-Teemu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti