maanantai 10. huhtikuuta 2017

Täydellisten wingsien jäljillä

Wingsit, hot wingsit, buffalo wingsit.. Tai ihan vaan Siivet. Mulla tulee muutaman kerran vuodessa vastustamaton tarve saada kanansiipiä. Ja se tuottaa välillä haasteita, koska joka kaupasta löytyvät valmismarinadissa lilluvat siivet ei vaan maistu. Maustamattomia tai marinoimattomia taas ei ihan joka marketista tahdo löytää, joten niihinkin joutuu joskus turvautumaan..

 Nyt kuitenkin tahdoin just eikä melkein mun maun mukaan maustettuja. Lähdin siis Helsingin keskustaan ostoksille. Ensin ajattelin, että Wotkin'sin piste Sokoksen S-Marketissa olisi varma valinta, sillä sieltä olen pari kertaa aiemminkin siipeni ostanut. Vaan eipä ollutkaan, kanaa olisi kyllä ollut monessa muussa muodossa tarjolla, siipiä olisi saanut tilattua seuraavalle päivälle. Ei kiitos. Haluan siipeni heti.

 Suuntasin seuraavaksi Stockmannin Herkkuun. Sieltä olen myös aiemmin hakenut siipiä. Joskus niitä on ollut ihan hyllyssäkin, mutta nyt siellä oli ainoastaan marinoituja siipiä tarjolla. Onnekseni tiskin takana oli puolituttu lihamestari, joka kysyi mitä olen etsimässä. Kerrottuani mitä haen hän totesi, että ei hätää, takatiloista löytyy kyllä. Jes!

Siipiä. Paljon siipiä.

  Ostin siipiä parisen kiloa, vähintäänkin riittävä määrä kahdelle hengelle. Mahdollisesti ylimääräisistä voi tehdä vaikka kanasalaatin seuraavana päivänä. Mahdollisesti ylimääräisistä.. harvemmin näitä on montaa jäänyt syömättä..

 Kotiin tultuani aloin valmistaa makean tulista mauste-/ marinadilientä. Dr Pepperiä, soijaa, tummaa siirappia, omenaviinietikkaa, seesami-öljyä, harissaa, mustapippuria, valkosipulitahnaa ja kuivattua chiliä. Suolaa en tarkoituksella laittanut ollenkaan, koska soijakastikkeessa sitä on aika reilusti.

Mausteliemi sekoitettu

 Valmiin mausteliemen kaadoin siipien päälle pussiin ja puristin ilmat pois ennen solmimista. Se hyvä puoli tuossa palvelutiskiltä hakemisessa on, että lähes poikkeuksetta niissä pakataan siivet muovipussiin. Samassa pussissa maustaminen käy kätevästi eikä tule ylimääräistä tiskiä.

Mauste-/ marinadi pussiin siipien sekaan

 Pussin solmimisen jälkeen pyörittelin nyyttiä, jotta mausteliemi sekoittuu joka puolelle siipiä. Pussi tämän jälkeen kulhoon ja jääkaappiin. Kulhoon siksi, että jos jossain kohtaa pussia olisikin pieni reikä, niin mahdollisesti valuva neste ei sotke jääkaappia.

 Kanansiivet saa nyt maustua yön yli ennen kypsennystä. Parin - kolmen tunnin välein käyn kääntelemässä pussia, että liemi maustaa kaikki siivet pussin pohjalla olevien lisäksi.

Siivet maustumassa.

 Siipien kypsennyksen hoidan uunissa. 225 - 250 astetta ja reilu puolisen tuntia aikaa. Puolessa välin paistoa kääntö. Paistamisen jälkeen wingsit hetkeksi vetäytymään ennen glaseeraamista. Glaseerauksen ajattelin valmistaa Dr Pepperistä, hunajasta ja sweet chili-kastikkeesta. Kaikki ainekset kasariin, kiehautus ja miedolla lämmöllä keitän sen verran kauan, että noin puolet nesteestä on haihtunut. Nopea penslaus siipien päälle ja hetkeksi kuumaan uuniin. Lisukkeiksi varmaan porkkanatikkuja, ranuja ja ehkä myös aurajuustodippiä. Instagramiin (@temeli78) ainakin laitan varmasti kuvaa valmiista siivistä, jos en tätä turinaa muista päivittää.

-Teemu



Jälkikirjoitus 11.4.2017:

 Siivistä tuli just sellaisia kuin halusinkin. Makean tulisia. Ja tahmeita. Useampi pala talouspaperia meni näitä syödessä. Ja harvinaista kyllä, jonkin verran wingsejä jäikin yli. Niistä teen huomenna eväät töihin. Jos en mussuta niitä iltapalaksi..

Makean tuliset siivet.

2 kommenttia:

  1. Suosittelen viskiglasyyriä. Älyn hyvää ja mä en edes pidä viskistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä pitää mielessä, kun seuraavan kerra teen. Käytätkö millaista viskiä itse, savulla vai ilman?
      -Teemu

      Poista