lauantai 1. huhtikuuta 2017

Uppomunaa lauantai-iltana

 Mulla tulee syötyä kananmunat yleensä paistettuna tai kovaksi keitettynä. Nyt halusin kuitenkin syödä niitä toisella tapaa valmistettuna. Jonkin aikaa pähkäiltyäni tein päätöksen tehdä uppomunia.

Uppomunia, joiden päälle laitoin mausteeksi mustapippuria ja sormisuolaa


 Moni kokee uppomunien valmistuksen hankalana ja monesti sottaisena puuhana, puhumattakaan epäonnistumisen pelosta. Mulla oli myös pitkään epävarmuutta näiden tekemiseen, kunnes muutama vuosi sitten eräs tuttu kokki kertoi vinkin miten ne onnistuvat joka kerta ja ilman pitkin kattilaa levinneitä kananmunan riekaleita ja muuta sotkua.

 Homma menee näin: laita kattilaan vesi kiehumaan ja ota esille kahvikuppi, tuorekelmu ja tietty ne kananmunat. Sillä aikaa kun odotat veden kiehumista vuoraa kahvikuppi tuorekelmulla siten, että kelmua tulee reilusti kupin reunojen yli. Riko kananmuna varovasti kuppiin siten, että keltuainen pysyy ehjänä. Tässä kohtaa voi halutessaan maustaa munan pippurilla ja suolalla. Nosta kelmun reunat ylös niin, että kananmuna jää sisälle pussiin. Kierrä kelmun reunat tiukasti yhteen, yhtään koloa tai reikää ei saa jäädä. Halutessaan pussin voi vielä sitoa langalla kiinni, jos epäilee, että pelkkä kiertäminen ei riitä. Kannattaa myös tehdä pussukoista kohtuullisen löysiä, silloin valmis uppomuna on isompi.. Tee tällaisia pusseja niin monta kuin uppomunia haluat. Laske varovasti kananmunapussit kiehuvaan veteen noin kolmeksi - neljäksi minuutiksi. Lyhyemmällä keittoajalla keltuainen jää valuvammaksi, valkuainen kypsyy kohtuullisen nopeasti, ihan kahdessa minuutissa. Sillä aikaa kun munat kiehuu ota kulhoon kylmää vettä, jossa on reilusti jääpaloja. Kun keittoaika tulee täyteen nosta munat suoraan jääveteen jäähtymään hetkeksi. Jäähtymisen jälkeen voit poistaa tuorekelmun uppomunan ympäriltä. Jos et maustanut munia jo aiemmin, niin tee se tässä kohtaa.

 Onhan tuossa pientä nysväämistä noiden pussukoiden kanssa, mutta mun mielestä se on vaivan arvoista jos ei halua siivota levinneen kananmunan rääppeitä kattilasta..

 Uppomuna on hyvää esimerkiksi ramen-nuudelikeitossa, salaatissa, parsan kaverina, leivän päällä tai sitten ihan vain sellaisenaan. Vaihtoehtoja on lukematon määrä. Ja sen valmistaminen on oikeasti helpompaa, kuin moni luulee tai pelkää.

 Tällä kertaa mulla tuli pussukoista turhan tiiviitä ja keittoaika venähti hieman liikaa, mutta ei ne makua haitannut. Alla vielä lyhyt video kun leikkaan valmiit uppomunat.


-Teemu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti